Stirfry w stylu polskim z grzybami leśnymi, żubrówką i dymką
- Łatwe
- Udziec
- 45-60 minut
- Smażenie
Składniki:
- Wołowina QMP- 800 g
- Borowiki - 100 g
- Rydze - 100 g
- Kurki - 100 g
- Czosnek - 4-6 ząbków
- Szalotki - 2 szt.
- Bulion cielęcy - 200 ml
- Żubrówka
- Mąka ziemniaczana lub kukurydziana
- Natka pietruszki
- Dymka cienka
- Olej
- Sól, kruszony pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w cienkie płatki, obsmażyć na głębokim gorącym tłuszczu, oczyszczone grzyby pokroić na pół i smażyć na ostrym ogniu z szalotkami pokrojonymi w piórka. Następnie dodać mięso i czosnek pokrojony w płatki, podlać Żubrówką sflambirować. Podlać bulionem, skorygować smak, zagęścić mąka kukurydzianą, a dodać na koniec szczypior pokrojony w 2 cm paski oraz grubo poszarpana natką. Podawać np. z kaszą perłową.