Tagine z ciecierzycą i warzywami

  • Łatwe
  • Goleń
  • 90-120 minut
  • Duszenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 200 g pręgi lub goleni z dobrej wołowiny QMP
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g suszonych śliwek
  • 30 g rodzynek
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • Oliwa
  • 1 łyżeczka kuminu i słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki kolendry w ziarnach, kurkumy i cynamonu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania 

Wołowinę oczyszczamy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę, mniej więcej równej wielkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy do garnka mięso, a gdy się zarumieni, dorzucamy suszone śliwki, rodzynki i zalewamy wszystko bulionem. Dusimy pod przykryciem przez 40 minut do 1 godziny, aż wołowina będzie miękka.

Zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos, by był gęsty i esencjonalny. Dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tagine świetnie smakuje sam w sobie, niemniej można go wzbogacić, podając wraz z kuskusem, posypany świeżą kolendrą, bądź natką pietruszki.