Szybko smażona wołowina z brokułami, czosnkiem i pieczonymi pomidorami

  • Łatwe
  • Ligawa
  • 15-30 minut
  • Smażenie
  • Pieczenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 400 g ligawy z dobrej wołowiny QMP
  • ½ brokułu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Oliwa

Sposób przygotowania 

Pomidorki myjemy i kroimy na pół, polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez 15 minut. Brokuły dzielimy na małe różyczki i blanszujemy. Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Kroimy na bardzo cienkie paski, przesmażamy szybko na patelni i przekładamy do miseczki na później. Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy zblanszowane różyczki brokułu oraz posiekany czosnek. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, dodajemy wołowinę i smażymy przez 1 minutę. Podajemy z pieczonymi pomidorami. Świetnie smakuje z makaronem razowym.