Sztuka mięsa z puree truflowym



- Łatwe
- Ligawa
- powyżej 120 minut
- Gotowanie
Składniki
- 600 g ligawy (z dobrej wołowiny QMP)
- 400 g ziemniaków
- 80 g marchwi
- 80 g selera naciowego
- 80 g pora
- 80 g cebuli
- 80 g brukselki
- 40 g masła
- 50 ml śmietanki 30%
- 20 g oliwy truflowej
- Liście laurowe, ziele angielskie
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa: marchew, por, cebulę, seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy gorąca wodą. Całość zagotowujemy, dodajemy wołowinę, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości - około 2-2,5 godziny. Ziemniaki obieramy, gotujemy,przecieramy przez sito, dodajemy oliwę truflową, masło,sól i pieprz. Liście brukselki sparzamy w wywarze z gotowanego mięsa. Podajemy z jarzynami gotowanymi w wywarze. Całość skrapiamy oliwą truflową.