Szaszłyk z mielonej wołowiny z kminem, kolendrą i tzatzykami

  • Łatwe
  • Łopatka
  • Grillowanie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 800 g mielonej łopatki z dobrej wołowiny QMP
  • ½ pęczka kolendry
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Pieprz czarny
  • Sól

Tzatzyki:

  • Ogórek świeży
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół pęczka świeżej mięty

Sposób przygotowania 

Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną kolendrę, rozgnieciony czosnek i kmin rzymski. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze masujemy mięso aby było kleiste. Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie, dzięki czemu nie będą się przypiekały. Z mięsa formujemy równe kotleciki i oblepiamy nimi patyczki do połowy ich długości. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni grillowej, aż będzie rumiane. Podajemy je z tzatzykami.

Tzatzyki

Ogórka myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki (lub kroimy w drobną kostkę). Czosnek rozgniatamy. Miętę drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem z jogurtem. Odstawiamy na kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły.