Suszona wołowina



- Łatwe
- Krzyżowa
- powyżej 120 minut
- Suszenie
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- Krzyżowa QMP – 1 250 g
- Pieprz syczuański - 2 łyżki stołowe
- Papryczka czerwona pikantna - 1 szt.
- Papryczka zielona pikantna - 1 szt.
- Brązowy cukier - 4 łyżki
- Woda - 100 ml
Sposób przygotowania
Paprykę pociąć w bardzo cienkie krążki i zagotować z cukrem i wodą. Mięso umyć, wytrzeć i pociąć w bardzo cienkie paski w poprzek włókien – rozłożyć na pergaminie do pieczenia, nanieść pędzelkiem syrop paprykowy i posypać pieprzem syczuańskim. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 70oC przez kilka godzin. Podawać jako suszoną przekąskę – rodzaj chipsów.