Stir fry z wołowiną po japońsku

  • Łatwe
  • Polędwica
  • Smażenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 500 g polędwicy lub rostbefu (z dobrej wołowiny QMP)
  • 300 g makaronu gryczanego (makaron z mąki gryczanej)
  • 1 czerwona papryka
  • 12 świeżych grzybów shitake lub średnich pieczarek
  • 1 pęczek dymki
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 1 arkusz wodorostów nori
  • Sok z połowy limonki
  • Kilka łyżek sosu sojowego
  • ½  litra bulionu wołowego lub drobiowego
  • Olej do smażenia

Marynata:

  • Kilka łyżek sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Pasta wasabi
  • Łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania 

Składniki marynaty dobrze mieszamy. Ilość pasty wasabi zależy od indywidualnej tolerancji ostrości (im więcej, tym będzie bardziej ostre). Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w poprzek włókien na cienkie paski i wkładamy do marynaty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, mieszamy, co kilka minut, aby mięso równo się zamarynowało.

Czosnek obieramy, rozcieramy ze szczyptą soli. Dymkę ze szczypiorem kroimy na 4-5 cm kawałki. Paprykę myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plastry. Grzyby oczyszczamy, kroimy w ćwiartki. Do lekko osolonej wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy według opisu na opakowaniu. Odcedzamy. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy na mocnym ogniu przez 4-5 minut. Następnie dodajemy paprykę, dymkę, grzyby i smażymy na dość silnym ogniu mieszając przez 3-4 minuty. Gdy warzywa delikatnie zmiękną, do woka wlewamy bulion, sos sojowy, pokrojone w paski glony nori i chwilę gotujemy. Do gorącego bulionu dodajemy makaron i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.