Stek z masłem ziołowym

  • Łatwe
  • Polędwica
  • Pieczenie
  • Smażenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 4 steki z polędwicy lub krzyżowej z dobrej wołowiny QMP
  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania 

Przygotowujemy masło ziołowe. Do miski wrzucamy miękkie masło, natkę pietruszki, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Czosnek obieramy, siekamy, rozgniatamy z solą na puree i dodajemy do masła. Całość mieszamy i doprawiamy solą. Tak przygotowane masło układamy na kawałku foli spożywczej, następnie zawijamy w rulon i schładzamy w lodówce. Mięso myjemy, osuszamy,  doprawiamy grubo mielonym pieprzem oraz smarujemy je oliwą i smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Następnie dopiekamy stek w piekarniku lub zmniejszamy ogień pod patelnią i obracamy go co 10 sekund do momentu uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Następnie wykładamy mięso na deskę na około 2 minuty, aby odpoczęło. Podajemy z kawałkiem masła ziołowego.