Stek z cząbrem i pieczonymi warzywami

  • Łatwe
  • Rostbef
  • 30-45 minut
  • Smażenie
  • Pieczenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 4 steki z rostbefu każdy po 150 g (z dobrej wołowiny QMP)
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 mały seler
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania 

Mięso:

Mięso posypujemy pieprzem (najlepiej młotkowanym), smażymy na rozgrzanej patelni przez około 3 minuty z każdej strony, pod koniec dodajemy masło. Odkładamy mięso na 3 minuty, aby odpoczęło i dopiero wtedy solimy.

Pieczone warzywa:

Marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki (ważne żeby wszystko miało podobną wielkość). Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Polewamy olejem, posypujemy cząbrem, dodajemy rozgnieciony czosnek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez 30 minut.