Siekany tatar z musem chrzanowym i grillowanym pieczywem

  • Łatwe
  • Ligawa
  • 15-30 minut
  • Siekanie

Składniki 

Ligawa wołowa  QMP 400g
Ogórek konserwowy 3szt
Szalotka  3szt
Sos sojowy  2 łyżki
Olej rzepakowy  30ml
Woda mineralna  40ml

Pieczywo – jasne 300g
Masło    30g

Mus:
Chrzan tarty 40g
Śmiatana 36%  150ml

Sposób przygotowania 

Wołowinę posiekać bardzo drobno.

Szalotkę oraz ogórki konserwowe pokroić w małą kostkę.

Mięso włożyć do naczynia, dodać szalotkę i ogórka. Dodać również sos sojowy, olej rzepakowy, kilka łyżek źródlanej wody, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i doprawić, jeśli jast taka potrzeba.

Pieczywo pokroić na kromki, skropić olejem rzepakowym i grillować z obu stron po kilkanaście sekund na rozgrzanym grilu – uważać, aby za mocno nie przypalić.

Mus: Śmietanę schłodzić, następnie ubić na sztywną pianę. Chrzan odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do ubitej śmietany. Doprawić solą i dokładnie wymieszać – ręcznie – nie używać miksera.

Wszystkie składniki ułożyć na talerzu. Posypać świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego