Łata wołowa duszona z trawą cytrynową

  • Łatwe
  • Łata
  • 90-120 minut
  • Duszenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 800 g łaty z dobrej wołowiny QMP
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 4 pędy trawy cytrynowej
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml soku pomidorowego
  • Sok z 1 limonki i pomarańczy
  • Skórka z 1 cytryny
  • Olej i masło
  • Ziarna kolendry, ziele angielskie, liść laurowy, sól i biały pieprz

Sposób przygotowania 

Wołowinę oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Ziele angielskie, kolendrę i liść laurowy rozcieramy w moździerzu i posypujemy nimi mięso. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Włoszczyznę myjemy i obieramy ze skórki. Warzywa pozostawiamy w całości i wiążemy je sznurkiem – łatwiej będzie się ich pozbyć pod koniec gotowania, chodzi nam jedynie o ich wspaniały aromat.

Szalotkę kroimy w ćwiartki, czosnek w plasterki i podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Dorzucamy do garnka wołowinę i zmiażdżoną trawę cytrynową. Po zrumienieniu się mięsa dodajemy włoszczyznę i podlewamy wszystko winem. Po 15 minutach odparowywania dolewamy bulion, sok pomidorowy, sok z limonki oraz z pomarańczy i dorzucamy skórkę cytrynową. Dusimy pod przykryciem przez 1-1 ,5 godziny.

Gdy mięso będzie miękkie, kontynuujemy gotowanie bez pokrywki, by zredukować płyn. Usuwamy włoszczyznę, trawę cytrynową. Doprawiamy solą i białym pieprzem.