Goleń duszona z wędzonymi śliwkami i grzybami

- Łatwe
- Goleń
- 60-90 minut
- Duszenie
Składniki
(dla 4 osób)
- 1 kg goleni z dobrej wołowiny QMP
- 2 l bulionu wołowego
- Kilka łyżek mąki
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Sos z wędzonych śliwek i grzybów:
- 2 łyżki dobrych powideł śliwkowych
- 10 g suszonych borowików
- 10 wędzonych śliwek
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml czerwonego wina
- Świeży tymianek
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę, doprawiamy. Obtaczamy w mące, smażymy na oleju. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy przez 3-4 godziny (w szybkowarze około 1 godzinę). Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, zalewamy winem i dodajemy: powidła, namoczone wcześniej grzyby, śliwki i tymianek. Dusimy przez 20-25 minut. Gotowy sos miksujemy na gładką masę. Po 3 godzinach gotowania goleni dodajemy do niej wcześniej przygotowany sos, mieszamy i dusimy jeszcze przez 30-40 minut. Po tym czasie zwiększamy ogień pod garnkiem, w którym dusi się mięso, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy sos przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku. Gotowe danie podajemy z kluskami śląskimi.