Faszerowane bakłażany pieczone z pomidorami i mieloną wołowiną

  • Łatwe
  • Łopatka
  • 30-45 minut
  • Pieczenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 300 g mielonej łopatki z dobrej wołowiny QMP
  • 2 średnie bakłażany
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Szczypta mielonych goździków i ziela angielskiego
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania 

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy mieloną wołowinę i smażymy jeszcze kilka minut. Dorzucamy ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku mielonymi goździkami, zielem angielskim, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Umyte bakłażany przekrawamy na połówki. Wydrążamy środki pozostawiając około 1 cm warstwę od skóry. Wypełniamy je mięsem. Wykładamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez kilkanaście minut (warzywa powinny delikatnie zmięknąć).