Curry ze szpondra z mlekiem kokosowymi świeżą kolendrą

  • Łatwe
  • Szponder (żeberka)
  • powyżej 120 minut
  • Smażenie
  • Duszenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 800 g  szpondra (z dobrej wołowiny QMP)
  • 0,5 l mleka kokosowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 mały strączek chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • Pęczek świeżej kolendry
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania 

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę, przesmażamy na złoto. Podlewamy wodą i dusimy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekane chili, starty imbir i czosnek. Delikatnie przesmażamy, dodajemy do mięsa. Na suchej patelni podprażamy kmin rzymski i dodajemy do mięsa. Gdy mięso będzie miękkie wlewamy mleko kokosowe, przyprawiamy solą i gotujemy aż curry zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy drobno posiekaną świeżą kolendrę. Podajemy z ugotowanym ryżem basmati.

Danie inspirowane kuchnią indyjską.